Què celebrem l'Onze de Setembre?
Portada
Actualidad Por Sonia Morales

Què celebrem l'Onze de Setembre?

Descobreix en 5 claus què representa l'Onze de Setembre per Catalunya, què es commemora i per què.
Empezar a leer Portada
Comparte este artículo
Actualidad

1

D'on arrenca l'efemèride?

L'11 de setembre de 1714 tingué lloc la darrera defensa de Barcelona després del setge en la Guerra de Successió. Amb la victòria del rei borbó Felip V, s'implantà un sistema polític uniforme als seus dominis, que a partir d'aquell moment comprengueren, a més de la Corona de Castella, la d'Aragó. Es van derogar els privilegis nobiliaris, els furs locals i les institucions d'autogovern que havia implantat la Casa d'Àustria. 

1888

2

La primera commemoració

El primer acte de commemoració de l'11 de Setembre se celebrà al 1886 i al 1888, coincidint amb la inauguració de l'Exposició Universal, s'instal·là l'estàtua en honor a Rafael Casanova, que es convertí en el punt de referència dels actes reivindicatius. 
Les commemoracions de 1936, 1937 i 1938, enmig de la guerra civil espanyola, es van caracteritzar pel seu significat antifeixista.

3

L'Onze de Setembre sota la dictadura franquista

Durant el franquisme, la commemoració de la Diada fou prohibida i el -monument a Rafael Casanova retirat, tot i que es continuà realitzant de manera clandestina. Des del 1940 el Front Nacional de Catalunya aprofitava la Diada per a dur a terme algunes accions propagandístiques però a partir del 1947, la seva davallada per l'empresonament de la majoria dels seus membres va fer decaure la commemoració.

Recuperem el debat al programa ‘Memòria popular’ sobre la Diada de l'Onze de Setembre durant la dictadura emès l'11 de setembre de 1981. El programa inclou imatges sobre la celebració de la Diada als anys 60.

4

Després del franquisme

L'Assemblea de Catalunya va convocar un acte massiu a Sant Boi al 1976, que va ser la primera commemoració legal de la Diada. L'any següent, 1977, es va poder realitzar per primer cop a Barcelona, amb una gran manifestació sota el lema 'Llibertat, amnistia i estatut d'autonomia'. Les conseqüències no es van fer esperar: el 29 de setembre es va restablir la Generalitat i el 15 d'octubre es va aprovar la llei d'amnistia política. 

5

Les Diades més reivindicatives

Nou clam
Diada 2012
L'11 de setembre de 2012 es va realitzar una massiva manifestació a Barcelona, organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) sota el lema 'Catalunya, nou estat d'Europa
Diada 2013
L'any següent l'ANC també va organitzar una cadena humana, coneguda com a Via Catalana
Diada 2014
L'any 2014 es va omplir la Diagonal i la Gran Via, formant així una V gegant
Diada 2015
Aquest darrer 2015 es va omplir també l'avinguda Meridiana demanant la independència.